What got you here, won’t get you there. Om verder te komen of om je in een nieuwe situatie staande te houden, is verandering altijd noodzakelijk. Tot voor kort was een deel van het antwoord ‘groeien’. Wereldwijd groeiden we in zo’n beetje alles: industrie, populatie, consumptiegedrag, noem maar op. De coronacrisis zet dat volledig op z’n kop. Wat onmogelijk leek, blijkt waar te zijn: groei is niet langer het doel. Maar wat dan wel? En was groei als doel eigenlijk überhaupt een goed idee?
GROEI, GROEI EN NOG EENS GROEI
Ik vraag het mij oprecht af. Ik zal de laatste zijn die zegt dat groei niet goed is. Maar ik zie ook een keerzijde. Wat is bijvoorbeeld de rol van globalisering en urbanisering als je kijkt naar de crisis? Ik weet dat ik me nu glad ijs begeef, maar lees eens het stuk in de Volkskrant hierover. De afgelopen jaren hebben we genoten van eindeloze economische groei. Door de coronacrisis is dat voor veel sectoren tot een abrupte stop gekomen. Noodgedwongen is er nu vooral een focus op ontwikkelen. Dat lijkt misschien op groeien. Maar het nuanceverschil is veel fundamenteler voor onze samenleving.
VERANDEREN
Wereldwijd denken sectoren na over ‘straks’. Omwonenden van luchthavens en milieuorganisaties denken bijvoorbeeld hardop na over hoe deze periode kan worden aangegrepen om de luchtvaart voorgoed te veranderen in een sector met minder overlast en minder uitstoot. Zelf dacht ik niet zo lang geleden ook nog aan groei met RiplRock. De werkelijkheid is dat ik in drie weken tijd gedwongen werd te ontwikkelen. Klantbezoek is er niet bij. We staan meer dan ooit stil bij de essentie van onze dienstverlening en hoe we onze toegevoegde waarde vertalen naar nieuwe en aanvullende producten en diensten. Waar in eerste instantie alle afspraken afgezegd werden, merk ik dat organisaties worstelen en contact opnemen. Bijvoorbeeld met vragen over leiderschap, samenwerken en vitaliteit van hun medewerkers. Gesprekken komen weer op gang en we kunnen op een ander vlak meedenken met ontwikkelvraagstukken.
ROUTINES
Bijna alle berichtgeving laat zien dat het lang zal duren voordat we weer met elkaar kunnen omgaan zoals we dat gewend waren. Als we dat dan überhaupt nog kunnen. Een aantal dingen zullen blijvend veranderen en ook iets anders van ons allemaal gaan vragen. Die ontwikkeling vraagt een andere mindset. Met nieuwe skills, gewoonten, overtuigingen en gedrag. Het is zeker niet makkelijk. Maar als je klein begint, is het wel haalbaar. Het begint met inzien dat je iets wilt veranderen. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat mensen wel willen veranderen, maar bang zijn voor verandering. Ergens is het dan wel ironisch dat we nu niet anders kunnen. We moeten wel. Start vooral praktisch. Maak bijvoorbeeld een overzicht van alle routines die je had. De weg naar kantoor, kopje koffie halen, wandelen naar vergaderruimtes. Die natuurlijke momenten van rust, afleiding en wisselende omgevingen zijn weggevallen. Terwijl we die wel nodig hebben om scherp te blijven.
Als je dat overzicht hebt opgesteld, plak die over de afgelopen dagen. Zie je de verschillen? Ik, maar ook collega’s of vrienden die ik spreek, zien een verdubbeling van schermtijd zonder rust momenten. We kruipen achter een scherm en knallen door. True fact: mijn oren zijn warm van alle telefoontjes. Dat is niet houdbaar. Kies dus bewust voor momenten van rust. Zet een timer en maak blokken van 45 minuten, die je afwisselt met 7 tot 11 minuten rust, rekken en strekken.
BLIJF REALISTISCH
Kijk ook naar wat realistisch en haalbaar is. Ontwikkelen betekent oefenen en reflecteren op oefenen. Best veel mensen denken nu vanuit huis door te kunnen gaan op de manier waarop ze gewend waren. Maar sta er eens bij stil of dat wel realistisch is. Praktisch gezien, in de ruimte waarin je nu moet werken, maar ook qua energie. Want realiseer je dat online ontmoeten, videobellen of zelfs gewoon bellen echt meer belastend is dan je collega even aanspreken op kantoor.
GEEST EN LIJF
Denk tot slot aan vitaliteit. Voor velen van ons is het gewoon een ontzettend onzekere situatie. Wat denk je dat dat doet met je hele lijf? Je mentale staat heeft directe invloed op hoe jij achter je laptop zit. Let daar op. En realiseer je ook dat als het je lukt je lijf in actiestand te zetten, dat ook weer direct effect heeft op je geest. Probeer maar eens met hangende schouders en zachte stem te zeggen dat het fantastisch met je gaat. Of andersom: met opgeheven hoofd en rechtop staand zeggen dat je je rot voelt. Heb daarom aandacht voor je geest en lijf, beweeg veel en zorg goed voor jezelf. Ook dat is onderdeel van ontwikkelen.
Ontwikkelen wordt het nieuwe groeien. Denk je niet?
David Brode
RiplRock