Het magische ingrediënt van ontwikkeling dat niemand wil accepteren

“David, ik neem mij steeds voor eraan te beginnen, maar het komt er niet van.”

“Hoe belangrijk op een schaal van 1 tot 10 is het voor je?”

“Een 8.”

“Oké, je vind het dus heel belangrijk. Alleen komt het er niet van. Waar gaat je tijd dan naartoe?”

“Naar m’n dagelijkse werk en praktische regelzaken in mijn privéleven.”

“Waar komt jouw doel te staan op een ladder als je daarop ook deze twee zaken zet?”

“Op de tweede plaats.”

“Dat betekent dat je iets anders meer aandacht geeft, terwijl je het minder belangrijk vindt.”

“Je hebt gelijk, ik geef het niet voldoende aandacht.”

Met deze mini-interventie kreeg deze persoon het inzicht dat ze onvoldoende aandacht gaf aan het doel dat ze voor ogen had. Bovendien was het een spaarzaam moment waarop ze keek naar hoe ze de dingen aanpakte. Daarmee had ze het magische ingrediënt te pakken dat niemand in een ontwikkeling wil accepteren. Wat dat is? Niets meer en niets minder dan de combinatie van doelbewuste aandacht en reflecteren. Vind je dat wat simpel klinken? Ik daag je graag uit. Lees verder en bedenk na het lezen of ik het bij het juiste eind heb.

Waar héb ik het over?

Ontwikkelen gaat soms over kennis. Er is bijvoorbeeld theorie nodig om ergens te komen. Vervolgens draait het om oefenen en terugkijken op het oefenen. We zien in de praktijk dat wanneer iemand na verloop van tijd zegt dat iets niet is gelukt, of een training viel tegen, het blijkt dat die persoon zelden heeft gereflecteerd. En in diezelfde praktijk zien we dat regelmatig terugblikken en stilstaan bij wat je aan het doen bent grandioos effect heeft op de ontwikkeling die iemand voor ogen heeft.

Wat is reflecteren en waarom doen we het niet?

Reflecteren betekent letterlijk opstaan om te kunnen overzien wat je hebt gedaan. We gaan maar door en door en door. Maar om te ontwikkelen en iets te bereiken, moet je de tijd nemen om terug te kijken naar wat je aan het doen bent en te bepalen of je vindt dat het goed gaat of niet. Veel in onze maatschappij is erop gericht dat we dat zo weinig mogelijk doen. Kijk maar eens naar de sportwereld. Continu krijgen we de nieuwste technieken, apps en tools aangeboden. We doen mee aan allerlei nieuwe sporten, downloaden apps in de hoop dat die ons echt gaan helpen, schaffen kleding aan die het verschil zullen maken. Maar hetgeen dat alles overstijgt is de basis: je moet bewegen.

Even testen

Je hebt je vast wel een keer iets voorgenomen wat niet is gelukt. Dat kan van alles zijn: meer sporten, beter luisteren, meer voor jezelf opkomen. Misschien heb je er zelfs een training voor gevolgd of iets voor aangeschaft. Denk eens terug aan de stap die je hebt genomen voor die ontwikkeling of het doel dat je had. En ga dan ook terug naar het moment dat het niet lukte. Heb jij op enig moment tussen die start en het einde stilgestaan om te kijken hoe het ging? Waarom je er eigenlijk mee was begonnen? En dan bedoel ik niet even kort wat punten opnoemen. Ik bedoel minimaal tien minuten hierbij stilstaan. Jezelf vragen stellen: waarom wil ik dit, waarom is het van belang, wat als ik het niet doe, wat als ik het wel doe? En probeer dan ook nog te achterhalen of je tussen het begin en eind hebt gereflecteerd op hoe het ging. Echt reflecteren: hoe vind ik dat het gaat?

Maar hoe doe je dat?

Deze vraag krijg ik vaker. Het antwoord is op papier best suf. Maar in de realiteit brengt het bizar veel teweeg. Hier komt ‘ie: leg wat je in je handen hebt even weg of haal je handen van je toetsenbord. Ga naar achteren zitten je stoel of bank en adem eens drie keer heel rustig in en uit.

Dat is het.

Het is bizar hoeveel dit teweeg kan brengen. Ik maak in trainingen mee dat mensen een zucht slaken wanneer ze voor heel even het tempo uit hun dag halen. We zijn niet meer gewend om na te denken over onszelf en stil te staan. Ik vind dat fascinerend. Doelbewust tijd en aandacht geven aan wat je wilt. Dat maakt dat je ontwikkelt.

Waarom drie keer ademhalen?

Omdat ik wil laten zien dat het tempo uit je dag halen, met doelbewuste aandacht en reflecteren, enorm kan bijdragen in een ontwikkeling die je voor ogen hebt. Door simpelweg te gaan zitten, niets doen en je gedachten de vrije loop te laten. Lukt het jou om met een kop koffie of thee 7 minuten te gaan zitten, zonder afleiding, en gewoon even niets te doen? Behalve met aandacht naar je ontwikkeling te gaan en reflecteren op datgene je aan het doen bent?

Succes!

David Brode

RiplRock