CORONACRISIS: DEALEN MET DE BIZARRE WERKELIJKHEID

DEALEN MET DE BIZARRE WERKELIJKHEID

Business as (un)usual. We worden wereldwijd en dus ook in Nederland geconfronteerd met een nieuwe realiteit. Veel zaken veranderen en tegelijkertijd blijven onze verantwoordelijkheden gelijk. Hoe kunnen we omgaan met deze situatie? Hoe moeten we ons gedragen in een wereld waarin alles op z’n kop staat en wat is er nodig?

REAGEREN OP BERICHTGEVING

De realiteit is dat we worden geconfronteerd met allerlei gevolgen. We houden haarscherp de ontwikkelingen in de gaten en leren van de de impact. In zo’n situatie reageren we vooral op de berichtgeving en minder op de situatie. Het zijn fasen waar we met elkaar doorheen gaan. Afgelopen week was het als een bom die op ons land viel. De dagen daarna reageerden de meesten op de berichtgeving. Denken in scenario’s, anticiperen op ‘wat als’. Maar wat het écht betekent, feitelijk, dat weten de meesten van ons nog niet. Dat kán ook niet, dat duurt even. Over een paar weken vallen we terug in onze oude routines, ongeacht de veranderde omgeving. We zijn immers mensen van gewoonten. Nu zijn we hyper gefocust op wat er allemaal op ons afkomt. Als dat er eenmaal is, gaan we daadwerkelijk dealen met de werkelijkheid.

HET IS ENG

We leven in een bizarre werkelijkheid. Wat ik merk, denk en ervaar, is dat niemand kan inschatten wat het allemaal gaat betekenen voor ons. Onze gezondheid en veiligheid staat voorop. Er zijn gigantisch veel professionals die zich op dit vlak maximaal inzetten. Dat is een groot goed en daar zijn we allemaal erg dankbaar voor, terecht. Niemand kan inschatten wat de impact gaat zijn en blijven op ons leven. We zijn mensen van gewoonten en die worden aan alle kanten getoetst. Dat is eng.

BEPAAL JE NUMMER ÉÉN PRIORITEIT.

Ik hoop dat we dat laatste zo snel mogelijk gaan doen. Zo snel mogelijk kijken naar wat berichtgeving écht betekent voor jouw situatie. Is dat teveel of overzie je het niet? Bouw dan een EVA in: Eerst Volgende Actie. Neem letterlijk afstand, haal drie keer adem en kijk naar je situatie en bepaal jouw EVA. Stel één prioriteit die nu, gegeven de omstandigheden en je verantwoordelijkheden en bevoegdheden, het allerbelangrijkste is. Richt je alleen daarop. En kijk daarna terug. Sta na elke stap of actie die je neemt stil bij: wat ging mis, wat ging goed en wat kan de volgende keer anders. Verplicht jezelf dat te doen.

VEERKRACHT

De realiteit is dat we het niet weten, maar we moeten. Hoe sneller we in de juiste beweging komen en gaan dealen met de werkelijkheid, hoe meer die beweging gaat bijdragen aan de veerkracht van de mens. Je ziet het nu ook al gebeuren: het is juist die natuurlijke veerkracht waardoor initiatieven ontstaan. Paniek, angst, zorgen en onzekerheid zijn normale reacties, realiseer je dat iedereen op momenteel blind vliegt. Laten we ervoor zorgen dat we nu om dat we voldoende afstand kunnen nemen om de situatie te kunnen blijven bekijken voor wat die is en wordt. Waarna we in staat zijn met onze veerkracht om te gaan met de nieuwe realiteit.

FOCUS OP WAT JE KUNT BEÏNVLOEDEN

Kijk of er nu patronen ontstaan die niet bijdragen. Blijf communiceren en onderzoek of je naast je werk ook misschien op een andere manier van betekenis kunt zijn. Er is een behoefte aan zingeving en leiderschap, maar ook het gevoel om zelf iets te kunnen bijdragen. Een veranderende situatie betekent ook een kans om kritisch te kijken naar dingen die we doen. Blijf in gesprek en neem tijd voor rust, meditatie en objectiviteit. Maar bovenal: hou jezelf en je omgeving gezond en focus op zaken die je kunt beïnvloeden. Is er iets (één ding) dat je naast je verantwoordelijkheden juist nu zou willen bereiken? Ga daarvoor!

David Brode
Riplrock