DE 6 BEWEZEN PRINCIPES VAN SUCCESVOLLE GEDRAGSVERANDERING

Het resultaat van je organisatie is afhankelijk is van de mate waarin je doelstellingen en kennis weet om te zetten in effectief gedrag. Het succes van je organisatie is dus onlosmakelijk verbonden met het gedrag van mensen. En laat dat nou één van de meest lastige dingen zijn om te sturen. Maar het kan. Met de zes bewezen principes van gedragsverandering.

HET SUCCES VAN ORGANISATIE BEGINT BIJ HET GEDRAG VAN JE MENSEN

Op zich vertellen we niets nieuws. Over gedragsverandering is zoveel geschreven en online beschikbaar dat het onderwerp nauwelijks nog geheimen herbergt. Waarom is het dan toch zo lastig om te veranderen? Volgens ons ligt dat in het feit dat ons systeem geprogrammeerd is op hoe we ons gedragen. Onze cultuur, opvoeding, omgeving en overtuigingen om maar een aantal elementen te noemen. Die dragen we altijd met ons mee en bepalen hoe we ons gedragen. Ze zijn grotendeels onbewust gevormd en in principe hoe je alleen maar te ademen om ze in stand te houden. Iets dat zo wezenlijk onderdeel is van wie je bent, vraagt een andere aanpak om duurzaam te veranderen. En dáárin zit dus de kern.

ER IS MEER NODIG

Duurzaam veranderen doe je niet van de ene op de andere dag. Zonder een gedegen plan ben je afhankelijk van toevalligheden. Dat kan goed werken voor een paar weken, maar als het gaat om doeltreffende, persoonlijke ontwikkeling is meer nodig. Bovendien gaat het tegen de natuur van ons mensen in om langere tijd doelloos te ronddwalen. Noem het overlevingsdrang of de basis waarop onze maatschappij draait, op een gegeven moment willen we ons ontwikkelen.

SYSTEEM

Effectieve ontwikkeling en gedragsverandering gaan hand in hand. En voor succesvolle gedragsverandering is een gedegen plan nodig. De zes principes voor gedragsverandering maken dit plan tastbaar, meetbaar en behapbaar. De principes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen een geheel. Anders gezegd: het één kan niet zonder het ander. Het zijn essentiële onderdelen van een systeem.

DE ZES PRINCIPES ZIJN:

  1. Een persoonlijk doel: kun je een helder beeld vormen van wat je wilt bereiken of veranderen?
  2. Inzicht in je motivatie: waarom is die verandering een must voor je? Wat mis je als je het niet waarmaakt en hoe ziet het eruit als je je doel daadwerkelijk bereikt?
  3. Doel opknippen in kleine stappen: door kleinere onderdelen af te tikken ervaar mini-succesjes. De kunst is om daar een continue flow van te creëren die leiden tot een momentum en een gevoel van gemak.
  4. Duidelijk beeld van uitdagende momenten: vooraf stilstaan bij waar het mis kan gaan (je obstakels of je uitdagingen) vergroot de kans op duurzame verandering.
  5. Betrek je omgeving: hiermee vergroot je de kans op succes.
  6. Meet en reflecteer: wat ging er goed, wat ging er fout en wat ga je de volgende keer anders doen? Door reflectie vergroot je je bewustwording en ga je patronen herkennen. Waar je vervolgens op kunt handelen.

CONCREET EN UITVOERBAAR

Een gedegen plan betekent overigens niet dat je jaren bezig bent. Juist niet. Door aan de hand van deze principes aan te slag te gaan, maak je een doel tastbaar, concreet en uitvoerbaar. Door gedragsverandering te koppelen aan persoonlijke doelen sluit je aan op een systeem waarover we van nature beschikken en creëer je een flow die verandering tastbaarder en succesvoller maakt.

SHARING IS CARING

We geloven in deze zes principes. Bovendien is het onze missie om positieve gedragsverandering in organisaties zo plat mogelijk te maken. Daarom delen we de komende weken via onze blogs per principe verdiepende informatie. Tuurlijk, we houden van 1-op-1 coaching. Maar we houden nog meer van no-nonsense ontwikkeling tastbaar en bereikbaar maken. En daarom delen we.

David Brode
RiplRock