eRock faciliteert blijvende gedragsverandering na training

Interview uit Personeelsbeleid met Sander ten Kate door Simone Lensink

“Tijdens mijn HR-studie verbaasde het mij al hoe het trainingsveld binnen HR in elkaar zit. Er wordt in veel organisaties nog steeds gedacht dat je een training als een wonderpil bij mensen naar binnen kunt schuiven om gedrag te veranderen. Wij leerden in de studiebanken dat een training een oplossing is. Inmiddels weet ik dat het slechts het startpunt voor ontwikkeling is.”

Sander ten Kate (26) deed de Pabo en een lerarenopleiding Engels. Zijn drijfveer was kinderen stimuleren in hun ontwikkeling, maar in de praktijk merkte hij dat hij als docent meer een rol als opvoeder had. Daarom besloot hij het roer om te gooien en een HRM-opleiding te volgen. Ook daar was hij gefascineerd door het ontwikkelen van mensen en dat was aanleiding om de HRD-richting te kiezen. Tijdens zijn studie kwam eRock op zijn pad, het bedrijf waar hij inmiddels mede-eigenaar van is.

De oprichters van eRock, Stefan Op de Woerd en Jochem Aubel, gaven jarenlang leiding aan teams en verbaasden zich keer op keer over het rendement van trainingen en hoe trainingsbureaus omgingen met de borging van hun trainingen. Zij ontdekten hun gedeelde passie voor persoonlijke ontwikkeling. “We investeerden in mensen en gingen met teams naar trainingen en heidagen, verzorgd door inspirerende trainers en facilitators. Dat leidde tot leerzame inzichten en sterke ontwikkelplannen. Maar als je een maand later aan iemand vroeg: wat heb je er nu uiteindelijk mee gedaan, bleef het vaak nog erg stil.”, aldus Op de Woerd.

De waan van de dag

De training was goed, de trainers waren goed, de ontwikkelplannen waren goed. Maar inmiddels weet het duo wat er miste: de ondersteuning in de dagelijkse praktijk, als de trainer er niet meer is en iedereen weer in de waan van de dag verder gaat. “Het is enorm belangrijk om tijdens de training het fundament te leggen, zodat mensen daarna op eigen benen er op een laagdrempelige manier mee aan de slag kunnen gaan. Technologie is een mooi middel die dit proces kan ondersteunen.”

Sander: “Steeds meer organisaties accepteren het niet meer dat trainingen zonder borgingsoplossing worden uitgevoerd. Ze zien steeds vaker in dat een training slechts het startpunt is en dat de daadwerkelijke verandering plaatsvindt op de werkvloer. Het begrip 70-20-10 bestaat al decennia, maar staat niet voor niets weer volop in de belangstelling. Die gedachtegang vormt het fundament voor ons online platform en de methodiek die daaraan ten grondslag ligt. En dan kom je ook uit bij techniek. Daarmee kun je namelijk op een laagdrempelige manier mensen ondersteunen in hun ontwikkelwens.”

Aantoonbaar gedrag

Hoe werkt dat?

“We zetten HR-tech in, maar er gaat meer aan vooraf. Wij werken samen met trainers en coaches en helpen ze om een ontwikkeldoel tijdens de training zo klein en concreet mogelijk te maken, dat deelnemers er morgen mee aan de slag kunnen. Neem een vaag doel als resultaatgerichtheid. Dat vertalen we liever naar aantoonbaar gedrag waarvan je aan het einde van de dag kunt zeggen of je daarmee aan de slag bent geweest of niet. Denk aan het stellen van ambitieuze doel of het nakomen van je afspraken. Dat zijn gedragingen die helpen om resultaatgerichter te handelen. Reflectie en feedback van anderen speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen van dit gedrag.”

En dan komt HR-tech in beeld?

“Ja. Het platform wordt ingezet om de inzichten die deelnemers tijdens een training opdoen, vast te leggen in een concreet ontwikkeltraject. En om te voorkomen dat zij terugvallen in oud, ongewenst gedrag. Het herinnert en ondersteunt mensen om regelmatig te reflecteren op hun ontwikkeldoelen en daar feedback op te vragen aan anderen. Dat brengt namelijk commitment en nieuwe inzichten. Dat maakt het veel makkelijker om dat nieuwe gedrag eigen te maken. Het is een stok achter de deur.”

Digitaal actieplan

Kan ik het zien als een ‘digitaal actieplan’?

“Ja, maar het is wel meer dan alleen een statisch document. In dit geval belandt je plan niet – zoals vaak gebeurt – onderin een la. De applicatie vraagt je op het moment dat het jou uitkomt hoe het is gegaan met het gedrag dat jij wil vertonen. Dat gebeurt in twee of drie korte, open vragen waar je binnen een minuut antwoord op kunt geven. Het platform stimuleert je om jezelf de juiste vragen te laten beantwoorden en helpt je om na te denken over stappen die je kunt zetten om je doelen te bereiken. Dat ondersteunt je bij stelselmatige zelfreflectie en het doorbreken van vaste patronen. En zo ben je continu bezig met wat je in een training hebt geleerd en het aanpassen van je gedrag. Kleine stapjes leiden tot aantoonbare verandering.”

En het levert data op…

“Inderdaad. Trainers en leidinggevenden kunnen zo een vinger aan de pols houden, ook wanneer zij niet daadwerkelijk contact hebben met degene die het platform gebruikt. Hoe gaat het met die persoon? Welke stappen heeft hij gezet sinds de training? Wat is nu het resultaat van de training die we als organisatie hebben ingekocht? Met de data uit het platform kunnen we hele mooie inzichten bieden aan trainingsbureaus en organisaties. Daarnaast heeft het platform door algoritmes in de meeste gevallen eerder door wanneer iemand gaat terugvallen in oud gedrag of gaat stoppen met het gebruik van het platform dan de gebruiker zelf. Met deze inzichten kun je als trainer of leidinggevende op het juiste moment, de juiste interventie bieden om medewerkers echt te ondersteunen bij hun ontwikkeldoelen.”