De 360 graden feedback is binnen en wat blijkt? Je doet veel dingen goed, maar je staat ook te boek als iemand die erg slecht luistert. Toe maar. De perceptie van de mensen om je heen is dus anders dan die je van jezelf hebt. Je komt die dag thuis, vertelt erover en wat blijkt? Daar vinden ze het ook. Oké, tijd voor actie want hier wil je wat mee. Maar hoe? Mijn advies: stop zo snel mogelijk met bepaald gedrag. Dat is namelijk makkelijker dan nieuw gedrag aanleren.
GEDRAG AANLEREN
Stel je maar eens voor: je wilt beter leren luisteren. Je besluit hier wat aan te gaan doen. Je gaat nadenken voordat je wat zegt. Of neemt bewust de tijd en vat samen wat je hebt gehoord. Met andere woorden: je gaat heel actief in je gedrag proberen de perceptie die mensen van jou hebben positief te veranderen. Hoeveel energie kost dat je, denk je? En wat is de garantie voor succes?
GEDRAG AFLEREN
Stel je nu wat anders voor. Wat als je stopt met bepaald gedrag? Eens geen ‘ja, maar’. Begin niet aan een discussie, maar hou je mening voor je. Probeer niet het laatste woord te hebben, maar zeg simpelweg ‘dankjewel’ na een gesprek. Of hou gewoon helemaal je mond. Wat als je dat doet? Hoe is nu je beeld? Ik garandeer je: het werkt. Het kost je namelijk veel minder energie en het heeft snel resultaat. Door te stoppen met bepaald gedrag, wordt de perceptie feitelijk anders, zonder dat je daadwerkelijk actie hoeft te ondernemen. Je hoeft alleen maar iets NIET te doen.
HET IS SIMPEL MAAR NIET MAKKELIJK
Nu hoor ik bijna je denken: dat klinkt makkelijk. De grap is: dat is het ook. Het is geen ingewikkelde formule. Punt is alleen dat je het wel moet gaan doen (of nou ja, moet gaan niet-doen, zeg maar). Het is simpel, maar niet makkelijk. Bovendien moet je er natuurlijk achter zien te komen waarmee je moet stoppen. En dát is nog wel eens ingewikkeld. Want vaak zijn de dingen die nu zorgen voor een negatieve perceptie, juist die gedragingen die hebben bijgedragen aan je succes. Grote kans dat jouw ‘ja, maar’ of je behoefte aan discussie je ook heeft gebracht tot waar je nu bent. Maar tegelijk ben je vast ook slim genoeg dat je realiseert: wil ik nog succesvoller worden, dan moet ik iets veranderen.
HOE WEET JE WAARMEE JE MOET STOPPEN?
Vertrekpunt is dus dat je wilt verbeteren. Dat je door hebt dat het beter kan. Ervan uitgaande dat dat zo is: leg het eens neer bij je partner of vrienden. Of beter nog: je kinderen. Stel gewoon de vraag: wat vind jij irritant aan mij? Of: ik ben bang dat mensen vinden dat ik niet goed naar ze luister, waardoor zou dat komen? Natuurlijk kun je dit ook aan de mensen in je team vragen. Doe dat dan wel op zo’n manier, dat het veilig is (anoniem) voor medewerkers om antwoorden te geven.
TRAKTEER OP KOFFIE
Nog een mooie tip: betrek de mensen om je heen. Vertel waaraan je werkt en zet daar iets tegenover. Iedere keer dat jij terugvalt in oud gedrag, gaat er een euro in de pot. Of je trakteert op een kop koffie. Je zult zien hoe mensen hun best doen om je te ‘betrappen’ op oud gedrag. Het mooie hieraan is je het dan niet alleen doet. Mensen om je heen wijzen je op bepaald gedrag en dat maakt nog effectiever.
TUSSENSTATION
Stoppen met bepaald gedrag kun je zien als een tussenstation. Probeer het eens een tijd. Je zult merken dat het aanleren van nieuw bedrag daarna makkelijk is. Bovendien is het geloofwaardiger. Als je eerst stopt met altijd kritiek te uitten of een oordeel te hebben, wedden dat een compliment geven na verloop van tijd een logisch gevolg wordt?
Robert Israel
RiplRock