“Sinds je met die coach praat, snap ik niets meer van je.” Een uitspraak die zomaar naar je hoofd geslingerd kan worden als je de mensen om je heen niet betrekt bij jouw verandertraject. Veranderen doe je namelijk niet in een vacuüm. Je hebt altijd te maken met een omgeving.
HET VIJFDE PRINCIPE
Voor een succesvolle gedragsverandering is het dan ook belangrijk dat je je omgeving betrekt. Dat is het vijfde van de zes principes van effectieve gedragsverandering. Je maakt mensen deelgenoot van jouw verandertraject. Dat is ontzettend belangrijk, om verschillende redenen.
DE OMGEVING IS ER ALTIJD
De eerste reden is onoverkomelijk: je hebt altijd te maken met een omgeving. De essentie van ons bestaan is gebaseerd op het feit dat we in een omgeving leven. We zijn altijd onderdeel van een systeem met daarin relaties. Als je mensen niet meeneemt in een verandering, al dan niet bewust, wordt je ontwikkeling moeilijker. Je maakt jezelf op voor een mislukking. Dat klinkt hard, maar het is werkelijk zo. Ik zie het in de praktijk: mensen die op zo’n manier werken aan een doel, zijn op den duur harder aan het werk. Dat is ontzettend zonde en bovendien niet succesvol.
HET ZORGT VOOR BEGRIP EN STIMULANS
Stel dat je als manager de neiging hebt tot micromanagen. Daar wil je vanaf. Je doel is om meer overzicht te gaan creëren, een helikopterview hanteren. Je bent een traject ingegaan waarbij je dat wilt aanpakken. De wekelijkse teammeeting, zo’n moment waarvan je weet dat het een uitdaging is, ben je gestart met je doel voor ogen. Je weet wat je moet doen: je neemt al je oefeningen mee, probeert de hoofdlijnen in de gaten te houden en gaat niet in op details. De mensen in je team weten niets van je traject. Maar zien wel dat hun manager zich anders gedraagt dan ze gewend zijn. Wat denk je dat hun reactie zal zijn? En wat denk je dat dát dan weer doet met jouw motivatie? Door je omgeving wél te betrekken, vergroot je je eigen kans op een succesvolle gedragsverandering. Het zorgt voor begrip en kan je zelfs stimuleren. Door te delen, haal je mensen aan boord van je traject. Ze kunnen je vervolgens stimuleren met feedback en waardevolle inzichten.
HAALBAAR
De omgeving betrekken heeft ook een ander doel. Stel je voor dat je je werk anders wilt gaan inrichten. Je aanpak is dat je structureel tijd wilt gaan plannen voor de uitwerking van een project. Maar in jouw organisatie wordt vooral gestuurd op harde resultaten en targets. Bovendien is de werkvloer dusdanig ingericht, dat iedereen bij elkaar langsloopt en jij je niet kunt afzonderen. Of, we nu in coronatijd anders zijn gaan werken, je om de haverklap aan het videobellen bent met collega’s. Zo’n omgeving is niet echt geschikt om te werken aan jouw doel. Als je dat niet kenbaar maakt, en de mensen om je heen dus niet meeneemt, zal niks in jouw omgeving je ondersteunen in het behalen van jouw doel. Sterker nog, het wordt je eigenlijk onmogelijk gemaakt. Door een omgeving te creëren waarin jouw verandering wordt gefaciliteerd, maak je het jezelf makkelijker en leg je de bodem voor je eigen succes.
MAAR HET IS OOK GEWOON ONTZETTEND HANDIG
Die omgeving kun je overigens ook gewoon keihard gebruiken bij wat jij wilt bereiken. Door je gewenste veranderingen, doelen en gedrag te delen creëer je voor jezelf een extra must om daarnaar te handelen. Niemand houdt van ‘A zeggen en B doen’. Heb je bijvoorbeeld aangegeven dat je beter wilt luisteren? Reken maar dat de mensen om je heen je ervan bewust zullen maken als je dat op momenten niet doet. In die zin houdt je omgeving je dus bij de les. Of wat te denken van inhoudelijke bijdragen: maak ze deelgenoot! Ga in gesprek met je collega’s of vrienden en vertel waarom je wilt veranderen. En bevraag ze op wat zij zien en ervaren. Denk aan feedback, suggesties, steun en voortgang.
HET IS NATUURLIJK WEL ENG
We zijn niet gewend te delen wat we beter of anders willen aan onszelf. Dat vraagt een zeker vorm van kwetsbaarheid en je kwetsbaar opstellen kan eng zijn. We zijn bang voor de mening van anderen en vinden het lastig om toe te geven dat we ergens tegenaan lopen. Mijn tip: betrek je omgeving met een toekomstgerichte vraagstelling. Dan zet je iemand direct in een bepaalde positie. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik wil hieraan werken. Als je kijkt naar onze relatie en naar de toekomst, heb je dan een suggestie voor mij?’ Het veranderen van je eigen gedrag wordt daarmee heel toegankelijk. Als je kwetsbaarheid combineert met het bevragen naar de toekomst toe, dan voelt het nooit alsof je wordt afgerekend. Dan voelt het als iets waarmee iemand jou kan helpen.
Je verandert niet in een vacuüm. Je acties hebben impact op je omgeving. Die betrekken is essentieel. Daarna is het van belang dat je je acties meet en reflecteert. Daarover vertellen we meer in ons volgende blog.
David Brode
RiplRock